Omini Clinic - Primul Hub de Chirurgie estetica din N-E României.
PROGRAMARE

Rinoplastia

Acasa // Rinoplastia

Din punct de vedere estetic, nasul are un rol important în armonizarea trăsăturilor, fiind situat în partea centrală a feței. Rinoplastia îndeplinește mai multe roluri, fiind efectuată în scop corector, reconstructiv și estetic și se realizează la nivelul piramidei nazale, al lobulului nazal și al narinelor.

Ce este rinoplastia

Rinoplastia este intervenția chirurgicală prin care se corectează forma și dimensiunile nasului, în dependență de nevoile și trăsăturile fizice ale fiecărui pacient. Pe lângă cauzele estetice, rinoplastia rezolvă și o parte din problemele medicale. Anomaliile medicale, precum despicăturile buzei sau ale palatului, se pot trata în asociere cu rinoplastia. Deseori, rinoplastia poate fi combinată cu alte proceduri care îmbunătățesc funcțiile nasului, cum ar fi septoplastia sau corectarea deviației de sept nazal. În cazul procedurii deviației de sept, în sala de operație intervine medicul chirurg specializat în ORL, pentru optimizarea rezultatului rinoplastiei. Efectele pot fi vizibile la câteva zile după operație și se concretizează la un an după intervenție.

Cui se adresează rinoplastia

  • nasul este prea mic sau prea mare în raport cu restul feței;
  • nasul are o formă asimetrică;
  • nările sunt prea largi;
  • vârful nasului este ascuțit sau coborât;
  • e nevoie de o modificare a unghiului dintre nas și buza superioară;
  • pe nas este o protuberanță;
  • septul este deviat, iar pacientul are dificultăți de respirație;
  • fizionomia s-a dezvoltat complet (cu excepția copiilor care au o dizabilitate la naștere, care le afectează structura sau funcțiile nasului);
  • pacientul are un obiectiv realist pentru profilul facial pe care și-l dorește.

Aceste modificări pot fi necesare fie din cauza unor deformări prezente deja de la naștere, fie pentru a înlătura consecințele unui accident sau după o operație de rinoplastie eșuată. Intervenția de rinoplastie se poate face la solicitarea pacientului, dar doar după ce acesta discută cu specialistul, la prima consultație, nevoile, rezultatele la care vrea să ajungă și istoricul său medical.

În funcție de așteptările pacientului, chirurgul estetician propune un plan individualizat, pliat pe fiecare caz. În ultimă instanță, este important ca pacientul să fie hotărît în privința modificărilor pe care dorește să le facă la nivelul nasului, astfel încât rezultatele rinoplastiei să aducă satisfacție și să îmbunătățească calitatea vieții. Pacientul va fi sfătuit ca, înainte cu aproximativ o săptămână de momentul operației, să reducă până la eliminare consumul de medicamente care ar putea crește sângerearea (cum ar fi aspirina, suplimentele pe bază de plante sau medicamentele antiinflamatoare).

Ce presupune intervenția de rinoplastie

Rinoplastia este o intervenție sigură, cu complicații foarte rare, chiar dacă face parte din categoria celor mai complexe proceduri de chirurgie estetică.

Rinoplastia poate fi efectuată ca o procedură închisă sau deschisă. În cazul procedurii închise, chirurgul face o tăietură sau o incizie în interiorul nasului. Pentru procedura deschisă, se face, din exterior, o mică incizie peste țesutul care împarte nările, numit columela.

Pentru reducerea disconfortului pacientului, rinoplastia se face sub anestezie generală, iar în intervenție ordinea etapelor procedurii este adaptată în funcție de nevoile pacientului, ceea ce înseamnă că specialistul care performează această operație este un medic cu experiență și certificări care să îi ateste abilitățile de chirurg în medicina estetică.

În operația de rinoplastie este utilizat sistemul microchirurgical OSSEODOC, care presupune tehnica PMS (Powered Micro Saw) care crește precizia și previne apariția complicațiilor asociate osteotomiilor manuale (secționări chirurgicale ale oaselor și scleroterapia cornetelor nazale). Este cea mai bună alternativă la îndepărtarea manuală a fragmentelor osoase datorită reducțiilor fine și precise pe care le facilitează în finisarea piramidei nazale frontal și lateral sau în îndepărtarea cocoașei nazale. În același timp, folosirea acestui sistem permite reducerea învinețirilor și a inflamației țesuturilor, atât intraoperator cât și postoperator, astfel încât perioada de recuperare este mult îmbunătățită pentru pacient.

omini-img

Intervenția presupune modificarea scheletului osos și cartilaginos, iar pentru mărirea sau reducerea suprafeței nasului, chirurgul utilizează grefe de cartilaj, care sunt extrase din sept. Sunt și situații în care cartilajul este prelevat din urechi sau din coaste.

În cadrul operației de rinoplastie pot fi asociate și alte intervenții, unele mai complexe (cum ar fi septoplastia), altele mult mai simple (de exemplu, injectările cu acid hialuronic pentru a defini anumite proeminențe la nivelul feței). În condițiile în care se dorește și corectarea unei deviații de sept (septoplastie), aceasta se poate realiza în cadrul aceleiași operații împreună cu un chirurg specialist O.R.L. (rinoseptoplastie).

La sfârșitul operației, chirurgul estetician va fixa pe nas o atelă de ghips, metalică sau din plastic, care va favoriza vindecarea inciziei.

După operație, pentru monitorizare, este recomandată o perioadă de spitalizare de 24 de ore în rezervele dedicate ale clinicii. Practic, externarea este chiar a doua zi, ținând cont de indicațiile medicale de îngrijire. Primul control va avea loc după aproximativ 3 zile.

Beneficii și rezultate ale rinoplastiei

Rezultatele operației de rinoplastie sunt de lungă durată. În 1-2 saptamani după operație vânătăile și umflaturile dispar și poate dura până la un an pentru ca nasul pacienților să ajungă la forma finală. Pentru ca rezultatele să fie vizibile cât mai curând și pentru a extinde durabilitatea noului aspect, pacienții sunt sfătuiți să adopte un stil de viață sănătos și să limiteze expunerea la soare pentru 3-6 luni. Rezultatele intervenției sunt vizibile pentru tot restul vieții mai ales pentru că este afectat mai puțin în procesul de îmbătrânire, având pielea întinsă și mai tonifiată decât restul feței.

Consecințele procedurii de rinoplastie influențează pozitiv nu doar funcționalitatea nasului, ci și starea psihică a pacienților. Aceștia sunt mulțumiți de aspectul armonios al feței, au mai multă încredre în sine, scapă de complexe și se bucură de o mai bună integrare socială și profesională.

omini-img

Recomandări post-operatorii și de recuperare

În perioada de recuperare după operația de rinoplastie se recomandă în continuare reducerea fumatului, pentru evitarea complicațiilor și pentru o vindecare rapidă. După operație, medicul aplică un tamponament nazal, care se ține aproximativ 72 de ore. Atela care susține noua poziție a nasului va putea fi îndepărtată după aproximativ 9 zile de la operație.

Edemul piramidei nazale este resorbit în cea mai mare parte la 9 zile postoperator și complet la cca. 3 luni. Echimozele periorbitale se resorb începând cu ziua a 3-a/a 4-a și durează pană la 5-7 zile. Firele de sutură endonazale sunt resorbabile și nu este necesară îndepărtarea lor.

Tratamentul antibiotic, antiinflamator și aplicațiile reci sunt indicate în primele 3 zile.

În primele 3 luni postoperator se recomandă limitarea expunerii la soare, la frig și căldură excesivă. În principal, îndemnul medicului este să se evite orice activitate care ar putea crește fluxul de sânge la nivelul feței:

  • consumul alimentelor tari sau fierbinți;
  • aplecarea, încordarea sau ridicarea;
  • băile/dușurile fierbinți;
  • înotul;
  • expresiile faciale extreme (cum ar fi râsul);
  • purtarea ochelarilor pe nas (pentru aproximativ 6 saptamani după operație);
  • pacienții ar trebui să evite strănutul prin nas și să îl înlocuiască pe cât posibil cu tusea;
  • pacienților le mai este romandat să doarmă pe spate, folosind perne suplimentare pentru a ridica capul.

Traumatismele locale, chiar și minore, pot influența în sens nefavorabil forma și modelarea calusului și aspectul tegumentului. De aceea, în perioada de recuperare pacienții sunt sfătuiți să fie mai atenți în activitățile în care sunt implicați, pentru a evita până și cele mai ușoare traumatisme. În mod normal, în aproximativ 2 săptămâni se pot relua activitățile curente și sociale fără probleme.

Intervențiile estetice la nivelul nasului au devenit proceduri necesare atât pentru sănătatea fizică a pacienților, cât și pentru un echilibrul psihic al acestora. Deși se numără printre cele mai complexe operații din chirurgia estetica, rinoplastia este o procedură sigură, fără complicații, cu rezultate care se mențin pe tot restul vieții. Efectele rinoplastiei sunt cu atât mai durabile, cu cât pacienții urmează indicațiile specialistului în chirurgie estetică înainte de operație, după intervenție și în perioada recuperării post-operatorie.

Omini logo

VREAU O PROGRAMARE

Pentru consultații, investigații sau proceduri vă puteți programa online și un reprezentant Omini Clinic vă va contacta în cel mai scurt timp posibil.