Omini Clinic - Primul Hub de Chirurgie estetica din N-E României.
PROGRAMARE

Pregatirea pentru operatie

Informarea despre operație

În timpul primei consultații veți discuta împreună cu doctorul chirurg plastician despre nemulțumiri, dorințe și așteptări, și totodată despre istoricul medical. Este foarte important să oferi doctorului toate informațiile medicale solicitate în deplină transparență.

Veți primi recomandările medicale de specialitate, vi se vor explica beneficiile și riscurilor aferente, timpul estimat de recuperare, nivelul de activitate anticipat în perioada de recuperare post-operatorie şi posibilitatea de alte intervenţii suplimentare.

Aceasta este și cea mai bună ocazie să adresați orice întrebări legate de operație, pentru a putea lua o decizie informată.

Despre anestezia generală

Anestezia generală pentru chirurgia estetică și plastică se realizează în conformitate cu procedurile și protocoalele anestezice în vigoare, pentru a scădea riscul anestezic la minimum posibil și pentru a asigura siguranța intra si post-operator.

Anestezia se face cu intubație oro-traheală, pacienta/pacientul adoarme și va simți dureri sau disconfort în timpul operației. În timpul intervenției, medicul anestezist este prezent permanent pentru a vă monitoriza starea.

Înainte de intrarea în sala de operații, medicul anestezist realizează consultul pre-anestezic, cu verificarea analizelor specifice și, dacă pacienta/pacientul a respectat indicațiile preoperatorii. În cursul consultului preanestezic, medicul vă va prezenta și modul de desfășurare al anesteziei și posibilele riscuri și efecte. Acestea nu depind doar de acuratețea gesturilor medicale ci și de răspunsul organismului la anestezice și nu există o modalitate de a fi eliminate riscurile în totalitate.

Tot atunci veți parcurge cu medicul anestezist și indicațiile postoperatorii imediate din perioada de internare și după externare.

Informații pe care trebuie sa le prezentați medicului anestezist:

  • Istoricul medical și al intervențiilor chirurgicale anterioare dacă este cazul
  • Tratamente medicale în curs sau finalizate
  • Consumul de alcool, țigări, droguri recreaționale
  • Alergii, răceli, infecții
  • Orice aspecte legate de starea de sănătate care pot fi relevante

ominiclinic

Programarea datei operației

  • La femei, intervenția chirurgicală estetică trebuie făcută, de regulă, în afara perioadei ciclului menstrual și este preferabilă întreruperea administrării anticoncepționalelor cu o lună înainte.
  • Aspirina și administrarea altor medicamente trebuie oprită cu 1-2 săptămâni înainte - recomandarea e să discutați cu medicul dacă există o medicație pe care să o urmați.
  • Este important ca înainte oricărei operații să renunțați la fumat cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte, știut fiind faptul că fumatul afectează vasele de sânge și crește riscul apariției necrozelor cutanate. În general, fumătorii pot prezenta un risc crescut al complicațiilor.
  • Discutați cu doctorul despre durata perioadei de recuperare necesară pentru a vă planifica din timp activitățile și zilele libere.

Conduita preoperatorie

Cu o seară înainte:

  • puteți mânca în mod normal;
  • puteți bea multe lichide, chiar este recomandat (până la 1,5 – 2l), pentru că deshidratarea poate influența negativ anestezia și operația;
  • duș, corp și păr (bărbierit dacă este cazul)

Dimineața dinaintea operației:

  • demachiere (dacă e cazul), duș;
  • păstrați unghia degetului arătător de la mâna stângă fără ojă;
  • e important ca înainte cu 4 ore de operație să nu beți și să nu mâncați nimic;
  • pregătiți un mic bagaj în care să aveți o pijama (preferabil cu nasturi în față), papucei de interior, o periuță de dinți, încărcătorul de telefon și ce mai considerați strict necesar.
  • în funcție de ora stabilită pentru intervenție, este recomandat un mic dejun ușor cu 6 ore înainte (reduce riscul de hipoglicemie); după micul dejun, timp de 2 ore bea cat mai multă apă sau ceai neîndulcit, până la 1,5 – 2 l, până la maxim 4 ore înainte de operație.

Analize anestezie generala

Hemoleucograma TGO Fe seric
Grup sanguin Bilirubina totala, directa si indirecta Calciu seric(total si ionizat)
RH Timp de sangerare Magneziu seric
Glicemie Timp Quick Ionograma
Uree APTT(PTTK) EKG(Electrocardiograma
Creatinina serica INR Radiografie toracica (fata)
TGP Proteine totale Timp de coagulare

Analize anestezie generala

Hemoleucograma TS (timp sangerare) (TimpQuick)
(APTT) (ß-HCG) (HbsAg)
(Ac. HCV) (HIV) (VDRL)

În orice tratament chirurgical sau medicamentos, și în general în orice practică medicală, pot exista și complicații. Chiar dacă ele sunt rare sau foarte rare, ele pot fi de tipul: edem, vânătăi, cicatrizări vicioase, intoleranță la fire sau corpuri străine, infecții locale, sângerări, seroame, vindecări întârziate, asimetrii locale, amorțeli tranzitorii sau definitive și nu numai. Recuperarea postoperatorie variază din diverse cauze, excluzând de aici modul particular al fiecărui organism de a se vindeca.

Pentru a minimiza posibilele riscuri, este esențial să comunicați doctorului toate detaliile legate de starea generală de sănătate, istoricul medical, utilizarea de medicamente, droguri recreaționale sau alcool, dacă sunteți fumător/fumătoare, dacă aveți alergii și orice alte informații care pot fi relevante solicitate de medic.

Minimizarea riscurilor este condiționată și de urmarea întocmai a indicațiilor preoperatorii, prezentate în detaliu în cursul consultației pentru fiecare tip de operație aleasă


ominiclinic