CUPRINS
- 1. Implantul mamar și perioada de recuperare
- 2. Programul activităților fizice după intervenție
- 3. De ce este importantă respectarea unui proces gradual în activitatea fizică?
- 4. Bonus: exemple de exerciții recomandate după operația de augmentare mamară
Antrenamentele fizice reprezintă una dintre principalele modalități de menținere a unui stil de viață sănătos, prin urmare se recomandă ca acestea să facă parte din rutina fiecăruia. Din acest motiv, gestionarea lor constituie un aspect important al procesului de recuperare ce urmează unei intervenții de chirurgie estetică. În continuare, găsiți informații detaliate despre procesul de reluare a antrenamentelor în urma unei intervenții de implant siliconic, împreună cu câteva recomandări de exerciții fizice.
1. Implantul mamar și perioada de recuperare
Având în vedere faptul că antrenarea corpului presupune un plan echilibrat, care include și exerciții pentru zona toracică, respectiv a brațelor, acest subiect devine și mai important atunci când vorbim despre o operație de implant mamar. Operația de implant siliconic presupune o perioadă de recuperare de aproximativ 2 luni, timp în care pacienta își reia gradual obiceiurile zilnice. Dacă reînceperea activității socio-profesionale se poate realiza în aproximativ 7 zile de la intervenția chirurgicală, procesul de recuperare continuă să fie monitorizat îndeaproape de chirurgul estetician până la 4 săptămâni. Revenirea completă și reluarea activității fizice intense se realizează abia după aproximativ 8 săptămâni de la operație.
2. Cum ar trebui să arate programul activităților fizice după această intervenție?
Este recomandat să faceți scurte plimbări imediat după operația de augmentare mamară, fără a crește ritmul cardiac în mod exagerat. Această activitate va fluidiza circulația sangvină și va preveni formarea cheagurilor de sânge.
După aproximativ trei săptămânide la intervenție, puteți începe activități cardio puțin mai intense, cum ar fi plimbări mai lungi, mersul pe o bandă de alergare sau mers în pantă. În această perioadă, intensitatea activității fizice trebuie menținută undeva între 50-60% din nivelul normal; este o modalitate eficientă de a-i da corpului contextul optim pentru a-și recăpăta puterile.
La circa o lună de la operație,are loc o nouă verificare a statusului recuperării postoperatorie. În cadrul acesteia, chirurgul estetician va constata progresul, respectiv va determina următorii pași, necesari unei vindecări rapide și complete. Dacă evoluția este bună, puteți reveni la antrenamentele fizice obișnuite, exceptând ridicarea greutăților, flotările (pentru a nu suprasolicita mușchii toracici) anumite poziții de yoga și mișcările pilates care se bazează pe echilibrarea greutății corporale cu ajutorul brațelor, tenisul, golful sau scufundările.
După aproximativ două lunide la intervenție, puteți reintra complet în rutina obișnuită de antrenamente fizice, cu acordul medicului specialist. Este extrem de important ca, în continuare, să vă ascultați corpul la fiecare pas - dacă un exercițiu vă provoacă durere, edem sau disconfort, acesta trebuie stopat imediat.
3. De ce este importantă respectarea unui proces gradual în activitatea fizică?
Reluarea prematură a antrenamentelor fizice intense poate avea urmări neplăcute, fie că vorbim de alterarea rezultatelor intervenției sau de alte probleme ce pot apărea în timp. Respectarea recomandărilor prezentate mai sus susține poziționarea corectă, fermă a implanturilor și reduce riscul de formare excesivă a țesutului cicatricial.
Mișcări sau activități ce pot fi evitate în perioada de recuperare:
- ridicarea obiectelor mai grele de 4-5 kg;
- împingerea sau tragerea obiectelor foarte grele;
- susținerea întregii greutăți corporale cu ajutorul brațelor.
Orice complicație intervine în procesul de recuperare poate prelungi durata acestuia.
4. Bonus: exemple de exerciții recomandate după operația de augmentare mamară
În general, exercițiile potrivite în acest context sunt cele de tip cardio, respectiv cele care nu implică direct zona toracică și cea a brațelor. Cu ajutorul acestora, corpul este pus în mișcare, fără a pune presiune, fără a forța zona operată.
- Glezne
- Antrenament care implică dezmorțirea zonei toracice, a brațelor (la 4-6 săptămâni după intervenție):
- Antrenament complet, care menajează zona toracică și a brațelor (după 2 luni):
De reținut:
- Este recomandat ca mărimea implanturilor mamare să fie stabilită și în funcție de stilul de viață, respectiv antrenamentul fizic practicat regulat de către pacientă;
- Tot în funcție de acestea se decide și modul de plasare a implanturilor;
- Reluarea antrenamentelor după operația de implant mamar are loc gradual și nu ar trebui să pună în pericol rezultatele chirurgicale.
Dacă aveți în vedere o operație de augmentare mamară și urmați un stil de viață activ, vă recomandăm programarea unei consultații inițiale de informare în cadrul căreia puteți discuta, împreună cu chirurgul estetician, toate aspectele importante cu privire la decizia optimă pentru dumneavoastră.
VREAU O PROGRAMARE