Liposucția este o intervenție de chirurgie estetică menită să remodeleze forma corpului. Aceasta însoțește (nu înlocuiește) un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și exerciții fizice, corectând anumite zone ce nu pot fi reparate altfel. Ce este mai exact, cum decurge această procedură, ce tipuri de liposucție există și detalii esențiale despre anumite cazuri particulare puteți descoperi citind acest material.
CUPRINS
- 1. Ce este liposucția?
- 2. Ce tratează liposucția?
- 3. Cum se desfășoară procedura?
- 4. Recuperarea postoperatorie
- 5. Liposucția - variațiuni și cazuri particulare
- 6. Proceduri complementare
Ce este liposucția?
Cunoscută și sub denumirea de lipectomie asistată prin aspirație, este cea mai eficientă metodă de remodelare corporală, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Prin această intervenție, se îndepărtează grăsimea din anumite zone ale corpului care nu au putut fi corectate prin diete sau exerciții fizice.
Această intervenție este un beneficiu pentru persoanele care se află la/aproape de greutatea lor ideală, dar dețin încă depozite de grăsimi localizate disproporționat și nu pot fi eliminate prin regim alimentar și mișcare. Totuși, este important de menționat că această operație are ca scop remodelarea și redefinirea conturului corpului, nu reducerea mare în greutate întrucât există o limită maximă de siguranță a cantității de grăsime ce poate fi îndepărtată. Totodată, liposucția în sine nu va reduce întotdeauna și în totalitate aspectul celulitic; există tratamente specifice, utilizate ca adjuvant al liposucției tradiționale, pentru obținerea unor rezultate cât mai complete.
Ce tratează liposucția?
Liposucția poate interveni asupra următoarelor zone:
- Glezne
- Interiorul genunchiului
- Coapse (zona interioară și exterioară)
- Șolduri și fese
- Abdomen și talie
- Zona pieptului
- Brațe
- Obraji, bărbie și gât
Aceasta poate fi efectuată singură și/sau împreună cu alte proceduri de chirurgie estetică.
Cum se desfășoară procedura?
Procedura poate avea loc sub anestezie locală sau totală și este urmată de o spitalizare de 24-48h. După externare, sunt necesare câteva zile de tratament cu antibiotic, antiinflamator, suportiv și anticoagulant. Operația în sine durează între 1-3 ore.
La baza intervenției de liposucție stau incizii punctiforme, de câțiva milimetri, care permit pătrunderea unor sonde de metal, numite canule. Canulele sunt deplasate printr-o mișcare controlată înainte și înapoi. Acestea aspiră grăsimea, înlăturând-o astfel din organism. Inciziile sunt închise cu suturi chirurgicale și se vor cicatriza bine, rămânând ascunse în pliurile naturale ale pielii.
Recuperarea postoperatorie
După operație, este necesară purtarea unui pansament compresiv pentru o perioadă de trei săptămâni, respectiv a ciorapilor compresivi antitrombotici cel puțin în perioada de repaus la pat și până la reluarea activității. După două săptămâni este recomandată programarea unui masaj ușor, de stimulare limfatică a zonelor liposucționate. Echimozele (vânătăile) pot persista până la 3-4 săptămâni, însoțite de edem local ce se remite spontan în acest timp. Rezultatul final va fi vizibil după aproximativ 3 luni de la operație, timp în care se va observa o scădere treptată a greutății corporale, respectiv a dimensiunii zonelor liposucționate. Se recomandă evitarea expunerii la raze ultraviolet timp de cel puțin 6 luni după operație.
Liposucția - variațiuni și cazuri particulare
Liposucția cu radiofrecvență
Liposucția asistată de radiofrecvență (cunoscută și sub denumirea de RFAL sau BodyTite și FaceTite) este o procedură care folosește energia termică pentru a promova strângerea pielii, dar și pentru a elimina grăsimea nedorită. Folosirea undelor de radiofrecvență poate completa tehnicile tradiționale de liposucție, dizolvând grăsimea și facilitând producția de elastină și colagen.
Această intervenție se desfășoară sub anestezie generală (în funcție de numărul de zone tratate) sau locală. Chirurgul realizează o mică incizie asupra zonei ce urmează a fi tratată și introduce un electrod care transmite radiofrecvențe. Undele de radiofrecvență sunt ghidate în sus, prin țesutul adipos, cu ajutorul unui alt electrod ce supraveghează temperatura zonei. Pe măsură ce undele de radiofrecvență lichefiază grăsimea, aceasta este aspirată din corp cu ajutorul unei canule. În tot acest timp, undele de radiofrecvență stimulează producerea de colagen sub piele, făcând zona tratată să arate mai ferm și tonifiată.
Acest tip de liposucție vine cu câteva avantaje:
- este o procedură minim invazivă;
- medicul poate ghida canula mai precis;
- undele de radiofrecvență nu doar dizolvă grăsimea, ci stimulează și producția de colagen;
- intervenția reduce și aspectul de celulită;
- cicatricile sunt minore;
- șansele de infectare scad radical;
- nu este necesară internarea;
- prezența vânătăilor și a durerilor în perioada postoperatorie e mai scăzută;
- perioada de recuperare este mai scurtă;
Liposucția RFAL poate fi folosită în zone ale corpului ca: bărbia, gâtul, brațele, sânii, abdomenul, șoldurile, fesele și genunchii și este destinată pacienților cu o stare generală de sănătate bună, dar are au zone cu depozite de grăsimi localizate.
Liposucția cervicală
Liposucția cervicală este procedura chirurgicală prin care se corectează volumul gâtului - mărit datorită acumulării de țesut adipos în exces, bărbia dublă sau triplă, șanțurile pronunțate la nivelul nasului, pomeții voluminoși sau linia mandibulară asimetrică.
Parcursul acestei intervenții începe cu o consultație de informare, în cadrul căreia se discută toate detaliile - istoricul medical, medicamentația, nedumeririle cu privire la această intervenție etc. Ulterior, pacienta/pacientul este supus(ă) unui set de analize care determină dacă are starea clinică necesară pentru această operație. Mai departe, chirurgul estetician va analiza structura facială, elasticitatea pielii, tonusul muscular și va explica opțiunile de tratament disponibile. Liposucția cervicală poate fi efectuată sub anestezie generală, locală sau cu sedare ușoară, iar operația durează 1-2 ore în funcție de gradul de complexitate.
Chirurgul estetician marchează zonele feței care necesită intervenție, realizează puncte mici de incizie pentru sonde, se aspiră grăsimea în exces și se redistribuie cea rămasă pentru obținerea unui rezultat final uniform. La final, se aplică un pansament compresiv pentru reducerea edemului și vânătăile. De cele mai multe ori, liposucția cervicală se efectuează în ambulatoriu, iar pacientul poate merge acasă în aceeași zi.
În urma acestei intervenții, tenul capătă un aspect odihnit, iar chipul o mai bună simetrie. Rezultatele persistă bine în timp dacă pacienta/pacientul acordă o îngrijire specială zonelor tratate.
Liposucția cervicală este recomandată persoanelor care își doresc o îmbunătățire a aspectului chipului. Succesul procedurii este dat de pielea elastică și de tonusul muscular bun. Astfel, aceasta este recomandată atât femeilor cât și bărbaților.
Rezultatele sunt remarcabile la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, dar produc îmbunătățiri vizibile și la pacienții peste 60 de ani. Dacă este necesar, mai ales în cazurile în care calitatea pielii este slabă, această procedură se asociază cu radiofrecvența.
Liposucția este o procedură de chirurgie estetică menită să retușeze forma corpului pentru restabilirea echilibrului și creșterea stimei de sine. Înainte de orice decizie, se recomandă programarea unei consultații de informare în cadrul căreia se vor stabilit, împreună cu chirurgul estetician, cele mai potrivite soluții pentru rezultatele dorite.
Liposucția coapselor
Zona coapselor este una dintre cele mai comune zone unde se poate interveni prin liposucție. Cu toate acestea, datorită cantității excesive de grăsime, procedura necesită tehnologii speciale, în plus față de metodele uzuale.
La această procedură poate apela orice pacient cu o greutate puțin peste cea normală, cu o zonă de grăsime în exces și care nu ar putea fi eliminată altfel – de exemplu prin sport sau schimbarea obiceiurilor ce țin de alimentație.
Procedura presupune injectarea unei soluții formate dintr-un mix antialgic (care previne durerea) și hemostatic, o cantitate de soluție salină și epinefrină, pentru producerea contracției vaselor de sânge din zona respectivă. Ulterior, se realizează incizii fine, respectiv introducerea unui dispozitiv de aspirare la nivelul țesutului adipos dintre mușchi și tegument.
Perioada de internare variază în funcție de cantitatea de grăsime și de zonele liposucționate.
Durata intervenției variază, este o operație în care are loc îndepărtarea lentă a grăsimii. Foarte rar pot apărea complicații, însemnând depigmentarea pielii și, uneori, infecții, dar trebuie avute și acestea în vedere în luarea deciziei. Liposucția la nivelul coapselor poate presupune și o serie de efecte adverse precum inflamația, tumefierea locală (umflături locale provocate de o proastă circulație a sângelui) sau echimoză (o pată vizibilă la nivelul pielii, cauzată de efuziunea superficială a sângelui).
Pentru menținerea rezultatelor, e necesar ca pacientul să adopte un stil de viață sănătos - o dietă alimentară adecvată și exerciții fizice regulate. Altfel, în cazul unei creșteri bruște în greutate după operație, grăsimea s-ar putea depune din nou în zona în cauză (într-o cantitate mai mică decât în celelalte zone).
E important ca pacientul să țină cont de recomandările medicului pentru că în cazul creșterii bruște în greutate în urma operației, grăsimea s-ar putea depune din nou în zona în cauză.
Proceduri complementare
Multe persoane privesc liposucția ca o modalitate de remodelare corporală. Astfel, această intervenție este realizată, de cele mai multe ori, împreună cu alte intervenții de chirurgie estetică - de cele mai multe ori este vorba despre augmentarea mamară sau lipofilling-ul.
În cazul pacienților care au pielea slăbită, operația de liposucție poate fi însoțită de o procedură de tip tummy tuck sau cu radiofrecvență, care îmbunătățește rezultatul final.