„Manifest pentru echilibru și frumusețe” este un material construit în jurul celor mai importante informații legate de intervențiile de chirurgie estetică, concentrat asupra alegerii chirurgului estetician potrivit. Ghidul evidențiază caracteristicile care definesc experiența și abilitățile medicului specialist, construind un parcurs al procesului corect de informare. Totodată, acest material cuprinde date esențiale despre cele mai populare intervenții de chirurgie estetică din România, ce presupun acestea, dar și detalii despre perioadele pre și postoperatorii aferente lor.
Ghidul este un material aniversar prin care Omini Clinic Iași marchează 15 ani de la înființarea clinicii.
Un lucru bine făcut presupune elemente ca măsura și echilibrul. Acest principiu este prezent și în domeniul chirurgiei estetice, fiind un ajutor solid. Retușul și prevenția sunt benefice în limitele decenței, iar scopul lor este să ne ajute să îmbătrânim frumos.
International Society of Aesthetic Plastic Surgery arată că, în ultimii ani, la nivel mondial, s-au efectuat peste 10,000,000 de intervenții de chirurgie estetică anual. Dintre acestea, cele mai solicitate au fost: augmentarea mamară, liposucția, blefaroplastia, abdominoplastia și rinoplastia. Beneficiile acestora sunt numeroase și pornesc de la creșterea stimei de sine până la îmbunătățirea stării de sănătate a pacientei/pacientului. Totuși, există și cazuri în care intervențiile de chirurgie estetică nu sunt tocmai recomandate - putem lua ca exemplu situațiile în care sunt utilizate în exces sau exclusiv pentru a rezolva problema stimei de sine scăzute.
Motivele pentru care persoanele apelează la chirurgia estetică sunt multiple, deopotrivă de natură estetică și medicală. În funcție de tipul intervenției chirurgicale, acestea vizează fie retușul, fie remodelarea anumitor zone, fie tratarea unor disfuncționalități ale organismului. Indiferent de rațiunea din spatele unei astfel de decizii, alegerea cu adevărat corectă este cea a pacientei/pacientului care, în urma discuției cu chirurgul estetician, a ajuns la cea mai bună decizie pentru sine.
Procesul de informare cu privire la intervenția de chirurgie estetică
Datorită modificărilor permanente pe care le provoacă, decizia unei intervenții de chirurgie estetică trebuie luată cunoscând toate informațiile esențiale. Astfel, este recomandat un proces complex de documentare care să pregătească pacienta/pacientul pentru tot ceea ce reprezintă operația în sine, cât și perioada pre și postoperatorie. Este important ca informarea să urmărească date statistice, detalii despre procedurile ce au loc înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală, opțiuni, costuri, rezultate și riscuri. Ulterior, toate aceste date sunt clarificate în cadrul consultației pentru informare.
Procesul de informare cu privire la o intervenție de chirurgie estetică este alcătuit din două mari etape:
Documentarea
Aceasta este etapa în care pacienta/pacientul își adună toate informațiile necesare din mediul online, respectiv din recomandările cunoscuților și ale specialiștilor. Tot în acest pas, se analizează pozele before & after și recenziile pacienților, respectiv se dezvoltă lista de întrebări ce urmează a fi adresate chirurgului estetician în cadrul consultației inițiale.
Consultația pentru informare
Cunoscută și sub denumirea de consultație inițială, aceasta are ca scop clarificarea tuturor aspectelor analizate în prima etapă a procesului, precum și determinarea compatibilității medic-pacient.
Procesul de informare cu privire la medicul specialist în chirurgie estetică și plastică
Alegerea chirurgului estetician potrivit, respectiv alegerea celei mai bune clinici, sunt decizii de luat la finalul procesului de informare, în baza tuturor datelor selectate. 3 dintre aspectele esențiale care susțin această decizie sunt:
Experiența medicului
Experiența chirurgului estetician/plastic se manifestă prin certificările pe care acesta le-a dobândit de-a lungul carierei, cât și prin rezultatele vizibile ale muncii sale.
Reputația acestuia
Reputația chirurgului estetician este vizibilă, în special, în colaborările sale cu asociații de specialitate, conferințe și congrese.
Compatibilitatea medic-pacient
Compatibilitatea medic-pacient se bazează pe interacțiunea și relaționarea dintre aceștia. Totuși, ea poate fi identificată și prin interacțiunea cu materialele de educare publicate de medicul specialist.
Un alt element important în chirurgia estetică și plastică este reprezentat de etapa de pregătire preoperatorie, respectiv de perioada de recuperare. Aceste momente necesită o atenție sporită, cuprinzând multiple aspecte de care pacientei/pacientului îi este recomandat să se îngrijească.
Fiecare intervenție de chirurgie estetică presupune un proces complex de informare și transformare, menit să îmbunătățească starea de sănătate și calitatea vieții pacientei/pacientului. Dacă vă doriți o schimbare de această natură, vă recomandăm cu căldură să descărcați și să parcurgeți ghidul Omini Clinic pentru alegerea medicului potrivit în cazul unei intervenții de chirurgie estetică disponibil AICI.
Ce este blefaroplastia
Blefaroplastia, numită și chirurgia pleoapelor, este procedura de corecție a excesului de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor, fie că vorbim de cele superioare sau cele inferioare. Corecția “pungilor” de la nivelul ochilor poate fi efectuată atât în scopuri medicale (în cazul în care pleoapele cu un aspect căzut diminuează practic din câmpul vizual), cât și în scopuri estetice, mai des întâlnite fiind cazurile din urmă.
Când este cazul să apelezi la blefaroplastie
La fel ca multe alte probleme la nivelul aspectului pielii, cele legate de aspectul ochilor intervin odată cu înaintarea în vârstă, când pielea își pierde elasticitatea care o caracterizează. Totodată, excesul de piele și grăsime poate afecta câmpul vizual și duce la apariția de cearcăne, pungi sub ochi și riduri mai puțin profunde. Așadar, pacienții care apelează la intervenția de blefaroplastie sunt fie nemulțumiți de dificultățile de vedere care apar din această cauză, fie pur sau pur și simplu își doresc să corecteze acest defect al feței pentru îmbunătățirea fizionomiei. Oricare ar fi motivul, rezultatele sunt impresionante. Important de știut este faptul că intervenția nu este totuși recomandată persoanelor care au în spate un background de boli oculare ca sindromul ochiului uscat sau glaucom și nu numai.
Cum se realizează blefaroplastia
Cel mai simplu spus, blefaroplastia înseamnă, practic, îndepărtarea excesului adipos din zona ochilor. Este o intervenție care se practică deopotrivă pe pacienții bărbați și femei. Cel mai adesea, blefaroplastia este cerută de pacienții care doresc să corecteze pungile de sub ochi, excesul de grăsime de la nivelul pleoapei superioare, ptoza – aspectul căzut al pleoapei inferioare sau ridurile fine de la nivelul ochilor.
Cât durează intervenția
Intervenția de blefaroplastie durează în jur de două ore și se realizează cu anestezie locală sau generală. Aceasta nu necesită spitalizare, iar pentru rezultate optime la nivelul feței, se recomandă uneori și liftingul facial.