Cauta in site :
Acasa // Ginecomastia
Aspectul estetic al sânilor este important atât pentru femei, cât și bărbați. Deși ne-am obișnuit cel mai frecvent să vorbim despre modificări la nivelul sânilor în cazul femeilor, unele intervenții se aplică și în cazul bărbaților. Una dintre aceste proceduri este ginecomastia, provocată de dezechilibrul hormonal, când doza de estrogen este mai mare decât limitele normale.
Cauza apariției ginecomastiei este un dezechilibru hormonal, provocat de valorile crescute ale estrogenului care se poate manifesta la ambii sâni sau doar la unul. În cazul bărbaților, ginecomastia este descoperită cel mai frecvent în adolescență, pe la aproximativ 14-16 ani. Uneori aceasta apare chiar la naștere și se poate micșora de la sine în câțiva ani.
Ca orice dezechilibru la nivelul corpului, și ginecomastia are efecte negative asupra psihicului pacientului, acesta fiind mai predispus la pierderea încrederii în sine și la autoizolare din cauza complexelor.
În cele mai multe cazuri, ginecomastia nu pune în pericol viața pacientului, însă sunt situații în care aceasta poate duce la anumite afecțiuni. În funcție de geneză, deosebim două tipuri de ginecomastie: ginecomastia fiziologică și ginecomastia patologică.
Ginecomastia fiziologică apare atât la naștere, cât și la adolescență sau după vârsta de 50 de ani. O altă sursă a declanșării ginecomastiei este expunerea corpului la un tratament medicamentos cu efecte adverse. Poate fi vorba de consumul necorespunzător al unor substanțe precum antidepresive, antiacid, antibiotice, steroizi, hormoni pentru tratarea infertilității, corticosteroizi și, bineînțeles, estrogeni. S-au descoperit ginecomastii produse de consumul de droguri sau de consumul de alcool.
Spre deosebire de ginecomastia fiziologică, ginecomastia patologică este provocată de boli specifice, precum surplusul de estrogen (din prezența tumorilor la diferite organe, malnutriție sau obezitate) sau lipsa hormonilor androgeni.
Formele mixte de ginecomastie sunt cele mai frecvente și reprezintă o prezență combinată a celor două țesuturi la nivelul sânilor, atât a țesutului glandular, cât și a țesutului adipos. Pentru această variantă combinată a ginecomastiei se recomandă frecvent și funcționează intervenția cu liposucție.
Există posibilitatea ca în urma investigațiilor să nu se poată descoperi sursa afecțiunii, de aceea există și diagnosticul de ginecomastie idiopatică.
Rolul primei consultații este să se poată depista tipul ginecomastiei. Este importantă deosebirea dintre ginecomastie (creșterea țesutului glandular, cu o consistență fermă la palpare) și lipomastie (grăsimea din zona sânilor). Ginecomastia este diferențiată printr-o organizare histologică asemănătoare sânilor feminini din toate punctele de vedere: formă, volum, mărimea areolei, în timp ce pseudoginecomastia apare în urma sedentarismului sau o dietă deficitară și se marchează prin prezența exagerată a țesutului adipos la nivelul sânilor, care, spre deosebire de țesutul glandular are o densitate moale.
Intervenția de ginecomastie este precedată de evaluarea specialistului și parcurgerea istoricului medical al pacientului. În funcție de forma de ginecomastie, chirurgul estetician va face un plan de investigații suplimentare (cum ar fi analizele hormonale, ecografia mamară sau mamografia și examenul fiziologic al sânilor) și va prezenta metodele de abordare caracteristice fiecărui caz în parte.
Riscurile intervenției vor fi explicate în cadrul consultației, dar acestea nu se diferențiază prea mult de cele ale unei operații obișnuite.
Consultația inițială este momentul pentru a pune întrebări chirurgului plastician. Este foarte important să înțelegeți toate aspectele procedurii chirurgicale. Este firesc să simțiți o oarecare anxietate, indiferent dacă este o emoție pentru noul aspect anticipat sau un pic de stres preoperator. Nu fiți timizi în a discuta nelămuriri cu chirurgul plastician.
Evaluarea chirurgului estetician va fi decisivă în efectuarea operației de ginecomastie și în folosirea celei mai bune metode chirurgicale. Candidații la intervenția de ginecomastie sunt bărbații care:
Metodele chirurgicale sunt comune în ginecomastie, chiar dacă acestea pot fi foarte diferite, de la o abordare simplă, prin extracția glandei mamare, până la intervenții elaborate de reducție a sânului. Procedurile de ginecomastie sunt lipoaspirația (mastectomia asistată prin liposucție) sau mastectomia subcutanată.
Lipoaspirația se efectuează prin introducerea unor sonde specifice în incizii milimetrice, care aspiră țesutul adipos în exces. Această intervenție implică riscuri mici, atât în ceea ce privește compromiterea vascularizației areolei și mamelonului, cât și apariția hematoamelor sau a infecțiilor.
Mastectomia subcutanată se face printr-o incizie intra-areolară în polul inferior al areolei, între areolă și piele. Dacă pacientul are nevoie și de o reducere a surplusului de piele, tăietura poate fi și de de tip circumferențial în jurul areolei).
Cu câteva zile înainte de operație pacientul trebuie să repete o dezinfecție cutanată cu o soluție antiseptică de la nivelul toracelui, iar cu cel mult 2 zile înainte de operație trebuie să se epileze pe piept. Intervenția ginecomastică poate fi unilaterală sau bilaterală și se face cu anestezie locală sau generală, iar durata acesteia se diferențiază, în funcție de complexitate, între 1h și 30 minute - 2 ore.
Intervenția de ginecomastie este o operație eficace, cu riscuri foarte mici și recuperare ușoară. Drept consecință a acestei proceduri, bărbații se pot bucura de accentuarea înfățișării masculine datorită unui bust mai ferm.
Rezultatele finale ale intervenției sunt vizibile la 6 luni după operație și persistă în timp dacă sunt urmate indicațiile medicului pentru un stil de viață sănătos. E posibil ca pentru un rezultat mai bun și în funcție de cauza ginecomastiei, pacientul să fie monitorizat de o echipă interdisciplinară, printre care se numără și un medic endocrinolog. Astfel, rezultatele operației sunt cu atât mai bune cu cât pacientul respectă recomandările tuturor medicilor implicați.
După operație pacientul va petrece o noapte în spital, sub supravegherea cadrelor medicale. Se recomandă ca în primele zile după intervenție să se aplice comprese reci și să se folosească un corset dedicat recuperării. Pentru cicatrizarea inciziei se prescrie un gel siliconic, iar vindecarea totală se face în aproximativ un an.
În urma operației pacientul va evita să facă efort fizic pentru aproximativ două săptămâni, iar pentru prevenirea infecțiilor și reducere inflamațiilor va urma un tratament cu antibiotic. Antrenamentele și activitățile sportive pot fi reluate la 4-6 săptămâni după intervenție, în funcție de evoluția pacientului și recomandările chirurgului estetician.
Cu siguranță, ginecomastia este o afecțiune care pune în dezechilibru viața socială, sănătatea psihică și armonia trupului. Din fericire, există mai multe metode de refacere a sânilor pentru a avea în rezultat un bust ferm și masculin. Drept urmare, aceste intervenții readuc armonia fizică și psihică esențiale pentru un mod de viață normal și satisfăcător.